Yükleniyor...
Dap (18.46.0) 1
Dap (18.46.0) 1

Dap (18.46.0)

DAP (Diamonyum Fosfat) içeriğinde %18 azot (N) ve fosfor pentaoksit (P2O5) olarak %46 fosfor bulunduran iki besinli bir gübredir. İçerdiği azot, amonyum (NH4) formunda olduğundan, özellikle bitkilerin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkilidir. Bünyesindeki azot miktarı, taban (toprakaltı) gübresi olarak kullanıldığında bitkinin ihtiyacının tamamını karşılamayabileceğinden taban gübresi olarak DAP tercih edilmesi durumunda, üst gübreleme sırasında diğer azotlu gübrelerle bu eksikliğin giderilmesi gerekebilir. Azotu amonyum (NH4) formunda olup, kolayca toprakta tutunacağından, aşırı yağış veya sulama sonucunda yıkanma ile kayıpları çok düşük olur.

Kullanım Alanları

Diamonyum Fosfat’ın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fosforlu bir gübre kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bir bitki besin elementi olarak fosfor, bitkinin ilk gelişim dönemlerinde özellikle, kök gelişimi açısından oldukça önemli olup, bitkinin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan enerji metabolizmasında fosfora ihtiyaç duyulur. DAP’ın da içinde yer aldığı fosforlu gübrelerin yeterli miktarda veya uygun derinliğe uygulanmaması durumunda bitkide fosfor noksanlığı meydana gelir. Bu durum ise, verimde ve kalitede büyük düşüşlere neden olur. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye, www.toros.com.tr adresli web sayfamızın “Gübreleme Önerileri” başlığından ulaşılabilir.

Kullanım Şekli

Triple Süperfosfat (TSP) gübresi ile karşılaştırıldığında, DAP’ın özellikle pH değeri 7,5’in üzerinde olan kireçli topraklardaki etkinliği daha fazladır. Diamonyum Fosfat’ın bünyesinde bulunan fosforun bir kısmı, bütün fosforlu gübrelerde olduğu gibi kireçli topraklarda bolca bulunan kalsiyum (Ca) ile birleşerek bitkiler tarafından alınamaz forma dönüşür. Ancak bu durumdaki fosfor, zaman içerisinde, toprakta gerçekleşen bazı fizikokimyasal süreçler sonucu tekrar yarayışlı forma dönüşebilir. Bu nedenle, tüm fosforlu gübreler için olduğu gibi, DAP’ın da serpme yöntemiyle uygulanmasından kaçınılarak, gübreleme ekipmanları kullanılarak bantlama (çizileme) yöntemi ile uygulanmasının tercih edilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Diğer kompoze gübreler gibi, DAP gübresi de bitkinin etkili kök derinliği ve kök konumu dikkate alınarak ekim öncesi veya ekimle birlikte uygulanmalı ve karıştırılarak toprak altına ulaşması sağlanmalıdır. Tohum çimlenmesinden (çıkıştan) sonra, toprak yüzeyine uygulanıp karıştırılamayacağından etkisi görülmez. Bunun nedeni ise, uygulanan fosforun toprak tarafından kuvvetlice tutulması sonucu daha derinlere hareketinin engellenmesidir. Fosfor, sulama ve yağışlar yardımıyla bir sene içerisinde toprakta en fazla 5-6 cm derinliğe kadar inebilir. Bu nedenle, diğer fosforlu gübrelerde olduğu gibi, bitki köklerinin uygulanan fosfordan en etkin şekilde yararlanabilmesi için DAP uygulamasının da tohum ekim derinliğinin 5-6 cm altına yapılması gerekir

Tigem
Abalıoğlu
Gübretaş
igsaş
Toros Tarım