Yükleniyor...
Amonyum Sülfat 1
Amonyum Sülfat 1

Amonyum Sülfat

Amonyum sülfat (AS), amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) besin elementi yanında beraber, bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt (S) de içeren bir gübredir. Kristal yapısının şekere benzerliğinden, çiftçiler arasında “şeker gübresi” olarak da bilinir. Bünyesinde bulunan sülfat formundaki kükürt, bitkilerin ihtiyacını hızla giderilebilir bir durumdadır. Tüm taban (başlangıç) gübrelerinde olduğu gibi, içeriğindeki azot amonyum (NH4) formunda olduğundan, bitkinin fosfor alımını da artırır.

Kullanım Alanları

Amonyum sülfat, başta çeltik olmak üzere, kükürdü seven soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi sebzeler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde, ekim öncesinde, ekim sırasında, çapada ve sulama öncesinde güvenle kullanılır. Zeytin ve bağ dâhil bütün meyve ağaçlarında (elma, armut ve ayva hariç) ve sebzelerde üst gübresi olarak rahatlıkla uygulanır. Çeltikte ise, ihtiyaç duyulan azotun tamamı AS gübresinden sağlanır.

Kullanım Şekli

Amonyum sülfat, uzun dönemli kullanımda asit karakterli bir gübredir. İçeriğindeki amonyum (NH4) formundaki azot toprakta bakteriler tarafından enzimatik reaksiyonla nitrata (NO3) çevrildiğinde, toprağa geçen amonyumdaki hidrojen (H) toprağın tamponlama kapasitesine bağlı olarak zamanla pH değerinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, pH değeri düşük olan, asidik toprak özelliğine sahip bölgelerde kullanılmamalıdır. Bu gibi topraklarda kullanılması durumunda, zaman içerisinde kireçleme ihtiyacı baş gösterebilir. Amonyum sülfat, şeker kristali iriliğinde olduğundan, granül yapıdaki diğer gübrelerle karıştırılma suretiyle aynı anda uygulanamaz. Bitkilerde magnezyum noksanlığına neden olacak kadar düşük magnezyum içeren, çok asidik (pH 6 veya daha az) topraklarda ve çay bitkisi yetiştiriciliğinde kullanılmamalıdır. Damla sulama sistemi ile kullanılmaya elverişli olduğu halde, suda çözündüğü (eridiği) zaman suyun elektrik geçirgenliğini (EC) diğer damla gübrelerine oranla daha fazla artırır.

Tigem
Abalıoğlu
Gübretaş
igsaş
Toros Tarım